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U.S. Depariment 400 Seventh St., S.W.
of Transportation Washington, D.C. 20590

Research and
Special Programs
Administration

MAY 3 G 2003

Ms. Amanda Bishop Ref. No. 03-0124
Dart Container Corporation

P.O. Box 309

Horse Cave, KY 42749

Dear Ms. Bishop:

This responds to your April 24, 2003 email to Ms. Donna O’Berry in the Research and Special
Programs Administration’s Office of the Chief Counsel concerning hazardous materials transportation
security requirements adopted under a final rule published March 25, 2003. Specifically, you ask if the
security plan requirements established in the final rule apply to shipments of Class 9 materials.

The Hazardous Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), as amended by the HM-232
final rule, require persons who offer for transportation or transport the following classes and quantities
of hazardous materials to develop and implement security plans:

(1) A highway route-controlled quantity of a Class 7 (radioactive) material;
(2) More than 25 kg (55 pounds) of a Division 1.1, 1.2, or 1.3 (explosive) material;

(3) More than one L (1.06 qt) per package of a material poisonous by inhalation that meets the
criteria for Hazard Zone A;

(4) A shipment of a quantity of hazardous materials in a bulk packaging having a capaéity equal
to or greater than 13,248 L (3,500 gallons) for liquids or gases or more than 13.24 cubic
meters (468 cubic feet) for solids;

(5) A shipment in other than a bulk packaging of 2,268 kg (5,000 pounds) gross weight or
more of one class of hazardous materials for which placarding of a vehicle, rail car, or freight
container is required for that class;

(6) A select agent or toxin regulated by the Centers for Disease Control and Prevention under
42 CFR part 73; and
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(7) A quantity of hazardous material that requires placarding undér the provisions of subpart F
of this part.

You are correct that a placard is not required for doméstic shipments of Class 9 materials; however,
international shipments of Class 9 materials may need to be placarded in accordance with international
regulations. If a CLASS 9 placard is not required for the domestic portion of transportation, the
security plan requirements in Subpart I do not apply to such shipments, even if a CLASS 9 placard is
required for the international portion of transportation. Note, however, that a person who offers or
transports a Class 9 material in a bulk packaging having a capacity equal to or greater than 13,248 I,
(3,500 gallons) for liquids or gases or more than 13.24 cubic meters (468 cubic feet) for solids must
develop and implement a security plan, irrespective of placarding requirements.

The HM-232 final rule also includes new security training requirements. Section 172.704(2)(4)
requires all hazmat employees, defined in § 171.8 of the HMR, to receive security awareness training,
Thus, even though your Class 9 shipments may not be subject to security plan requirements, your
hazmat employees must receive security awareness training. We bave developed a computer-based
security awareness CD-ROM that can be used to satisfy the security awareness training requirements in
§ 172.704(a)(4). The training CD-ROM is available to the public at no charge; it can be downloaded

from our website (http://hazmat.dot.gov/hmt security.htm) or ordered from our Training and Initiatives

Office at 202-366-4900,

I hope this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to contact this
office.

Sincerely,

Edward T. Mazzul%,/ Ctor
Office of Hazardous Materials Standards
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To: Donna Q’Berry

From: Amanda Bishop, Dart Container Corporation (% '
Date: April 24, 2003 | ) Geardan
Subject: 49 CFR 172.704-804 “Security Plans” (D 6 _ D lz e

Per our conversation this afternoon, I am submitting this question regarding the new Department
of Transportation “Security Plan” rule that went into effect earlier this year.

According to 49 CFR 172.504 (f) 9, a placard is not required for domestic Class 9 shipments of
expandable polystyrene bead; therefore this would exempt Dart Container Corporation from 49
CFR 172.704-804. However, because we ship expandable polystyrene internationally to
Mexico and Canada, placards are needed for Class 9 shipments and therefore applied by
Common Carriers to the load in Kentucky; which would cause applicability under 172.800 (7).

Would Dart Container Corporation be exempt from 172 CFR 704-804 for this special
circumstance? And would a Security Plan be needed?

If you have any questions regarding this matter, please call me at 270-786-2183.

Thanks for your help in the matter.
Sincerely,

Amanda Bishop




